×

Бијељину уништавају трули компромиси СДС-а и коалиције око њих. Стална задужења, безидејност и наопака кадровска рјешења су до те мјере обезвриједиле велики дио привредног потенцијала нашег града да ће наши суграђани дуго враћати кредите због недомаћинског понашања градских власти, рекао је Недељко Ћорић за Реално55

 

Мјесто директора Електро Бијељине обављате скоро годину и по дана. Крајем 2016.године рекли сте да очекујете једну од најуспјешнијих година од кад Електро Бијељина ради. Шта очекујете од 2017.год.?

2016. година је била најуспјешнија година пословања Електро Бијељин. Сви економски показатељи говоре да је то најуспјешнија година у историји. Приход је тада премашио 100 000 000 марака, губици су били испод 9%, а знамо да је Европски стандард нешто мало преко 8%. Тај резултат је био обавеза да пројектујемо нове циљеве за 2017. годину, а наравно када се пројектују неки циљеви они увијек морају да буду бољи од резултата претходне године. Приход у 2017.год. је већи од прихода из 2016. године, губици на мрежи су 8,4 %, што је ниже од губитака у 2016.год. Смањили смо значајно трошкове и довели предузеће у једну релаксирану финансијску ситуацију. Данас је Електро Бијељина предузеће које нема обавеза према држави, у смислу пореза и доприноса, нити према управи за индиректно опорезивања, као ни према добављачима. Електро Бијељина је једно стабилно предузеће које итекако још увијек има простора за напредак. Све оно што радимо има за последицу да смо једна од најуспјешнијих дистрибутивних предузећа у региону. Наши су циљеви првенствено да задовољимо потребе наших купаца и да унапредимо односе и побољшамо сарадњу са купцима. Оно што нас оптерећује свакако је старост електронергетских објеката која често премашују 50 година.

Да ли то значи да ће и 2018. године постојати неке инвестиције на том пољу ?

У 2018.год. планирамо значајна инвестициона улагања, већ смо у поступку добијања једног великог кредита Европске банке. Дакле, ићи ћемо у велике реконструкције далековода средњенапонских, нисконапонских и самих дистрибутивних мрежа на подручју које покривамо. Очекујем да би са тим средствима могли да ријешимо неких 75% свих објеката који су у надлежности Електро Бијељине. Један дио тог кредита биће намјењен за замјену бројила. У нашем систему ћемо у наредне двије године имати преко 30 000 нових бројила. Извршићемо замјену свих оних бројила која су дотрајала и омогућићемо даљинско управљање тим бројилима, тј. смањити саме трошкове које имамо приликом очитавања и приликом укључења и искључења.

Како вам изгледа прва година и први кораци у јачању Градског Одбора СНСД-а. Да ли је то она слика коју сте 2016.године жељели да имате када сте преузимали СНСД ?

Ја сам странку преузео у заиста тешкој ситуацији, када она није функционисала више од годину дана. Осјећала се заиста нека несигурност и нестабилност у самом функционисању странке. Изгубила се институционалност коју странка носи сама са собом. Сматрао сам да могу нешто да урадим јер сам дугогодишњи члан и неко ко је прошао кроз све страначке структуре и дошао на мјесто предсједника Градског Одбора. Моја очекивања у том тренутку су била реална, знао сам да нам слиједе локални избори, те смо се одмах на старту сусрели са једном необичном ситуацијом. По први пут СНСД треба да подржи кандидата заједничке коалиције који није кандидат СНСД-а и који није носилац листе СНСД-а. Сматрао сам да не треба да се апсолутно бавимо превише кадровима и кадровским прерасподјелама и намјештањима, већ да се бавимо најбитнијим стварима, односно да покушамо да ријешимо неке проблеме који су били евидентни у граду Бијељина. Међутим закон о локалној самоуправи дао је велика овлаштења градоначелнику и ми ту нисмо имали пуно могућности. Оно на шта сам поносан јесте да смо на сва та мјеста довели далеко стручније људе, људе који су имали ентузијазам, смјелост, храброст и све што је потребно да се крене у један нови искорак. Сама чињеница да смо на локалним изборима са нашим заједничким кандидатом др Златком Максимовићем успјели да остваримо један завидан успјех, побједили смо у српском бирачком тјелу, а значајно изгубили у бошњачком. Оно што смо сматрали и што сматрам и данас је да ти резултати нису били онакви какви су у коначној цифри објављени и да онај капитал који смо имали на дан избора нисмо успјели да сачувамо приликом сачињавања записника. Ту видим и неку своју личну одговорност и одговорност цијеле коалиције. Сигуран сам да би данас Бијељина изгледала много другачије да је наш кандидат за градоначелника побједио.

Колико млади у концепту оснажења и јачања СНСД-а имају твоју подршку. Колики је реално њихов утицај?

Доласком на мјесто предсједника странке указала ми се шанса и могућност да промјеним оне ствари које су ме мучиле као дугогодишњег члана. Оно што је мени стално сметало, јесте да млади људи тешко могу да дођу до изражаја.Они немају проходне путеве да се каријерно уздижу и напредују. Мој циљ је био да максимално дамо могућност младима и да јачамо конкуренцију у сваком смислу када је странка у питању. Ми смо успјели да у неком претходном периоду многе младе људе уврстимо и инволвирамо их у најуже органе странке, Оно што је моја велика сатисфакција као предсједника Градског Одбора, јесте да Бијељина данас има свог представника у Извршном комитету. То је наш потпредсједник младих на нивоу РС Александар Ђурђевић који је успио да се наметне својим радом и активизмом. То је први пут да Бијељина у тако важном органу има свог представника. Актив младих Градског Одбора СНСД-а Бијељина је сигурно један од најјачих и најбоље организованих актива младих СНСД-а у РС. У граду сигурно најорганизованији и најбољи. Сви сарађујемо и не желим ни у једном моменту да се млади осјећају инфериорно на било који начин. Мени је можда лично и најлакше да их разумијем, јер сам као јако млад постао члан СНСД-а и прошао сам кроз све фазе сазријевања, али врло често и неразумјевања. Е то искуство сад желим са њима да подијелим.

Колико Вам је значила подршка врха странке, па и самог предсједника СНСД-а приликом кампање од половине прошле године, па и почетком ове 2018. год. да се покуша Ваша дискредитација, која је имала за циљ Ваше уклањање са мјеста предсједника ГО СНСД Бијељина?

Наравно да сам презадовољан подршком страначког врха, али и предсједника Додика, јер су препознали један коректан и одан страначки рад овог одбора, како мене лично тако и мојих најближих сарадника. Ја нисам желио да улазим у сукобе. Просто, сматрао сам да је паметније нашу позитивну енергију усмјерити у изналажење рјешења за проблеме који притискају ову средину и шире, него да се надмудрујем са онима који би да ме смјене. Било је неукусно да полемишем о томе ко сам ја заправо, или колико живим у Бијељини и колико је волим. Желим да својим радом и дјелима заједно са својим страначким тимом покажем колико ми је стало да Бијељина уистину постане град. Е то је моја борба, а не да се препуцавам по медијима са онима којима је основни циљ да своју моћ показују тако што ће некога блатити у жељи да прљавом кампањом дођу до политичке моћи.

Као шеф одборничке групе СНСД-а у скупштини Бијељине шта видите као највећи проблем или мањкавост у раду градске администрације?

Геопозиција Бијељине је њена велика предност, потенцијали ове средине су огромни. Све је постало чиста политика, стални компромиси у владајућој коалицији имају за циљ константно нерјешавање постојећих проблема, а да не спомињемо нове проблеме. Можда се јавља и замор код владајућих људи, безидејност је константа и бојим се да наш град сваким даном све више тоне. Говорити о градској буџетској прерасподјели, а не рећи да је она углавном страначки дефинисана, говорити о транспарентности различитих давања чак и у социјалним компонентама је заиста више него дегутантно. Борац је борац и не треба их раздвајати. Газдовање апотеком „Семберија“ је егзактан примјер недомаћинског газдовања, јер од губитака са око 5 милиона марака сада имамо профитабилног партнера. Нешто ту ипак не штима.
Бања Дворови је други примјер како се не треба радити и колико је ова власт погрешно радила. Ми смо имали приједлог да се Бања Дворови преда републичкој власти на газдовање и да се нађу модуси сарадње са Фондом, што би довело да Бања Дворови заиста искаже сав свој привредни потенцијал. Ово што они раде је само пресипање из шупљег у празно. Наш приједлог је наравно одбијен.
Еко-Деп као највећи загађивач града није у стању да сервисира своје обавезе, менаџмент не ради добро. Немају идеје нити знање да ријеше питање градске депоније. То је нефер према нашим суграђанима. Они треба на првим наредним изборима да казне овако неодговорну и безидејну власт.

Ако бисте којим случајем добили могућност да имате власт у Бијељини, шта би Вам представљало приоритет у рјешавању неких од проблема који су присутни?

Бијељина се налази у тешкој ситуацији и ја нисам сигуран да ли бисмо били спремни ући у неку врсту такве авантуре. Новца више нема, а стално се прича о неком суфициту. Последње двије године ова власт се само кредитно задужује. Ми бисмо одредили приоритете у рјешавању проблема, сагледали реално финансијске капацитете, рационализовали потрошњу, потражили евентуално стратешке партнере за губиташе и заједно са Владом тј. уз њену помоћ вјерујем да можемо горе наведене губиташе довести, не само у самоодрживо стање, него их и направити профитабилним.

До општих избора има још седам мјесеци, да ли сте у некој фази припремних предизборних активности и како теку те припреме?

Ја политику схватам као посао континуитета, тако да ја и моја странка СНСД нисмо ни престајали да страначки радимо. Ми смо стално у некој врсти активитета окренути будућим бирачима и садашњим члановима и симпатизерима. За такав однос свако од нас је морао да жртвује велики дио породичног мира и времена. Не желимо да се само кад су избори појављујемо пред нашим суграђанима.

Да ли су познати носиоци листе за Скупштину Републике Српске и Парламентарну Скупштину БиХ?

Не, још се нисмо бавили именима. Припремамо критеријуме, а онда ћемо максимално транспарентно на страначким органима бирати кандидате за листе.

Каквим изборним резултатом на изборној јединици 6. бисте лично Ви били задовољни?

Као такмичар прилазим овим изборима, значи само побједа долази у обзир и ту нема дилеме, јер у том правцу ћемо да радимо. Само расположење грађана нам даје право да мислимо и радимо као побједници. Лично, био бих задовољан са најмање 3 посланика под условом да је то побједнички број мандата.

Као члан најужег руководства СНСД-а тј. врха странке како видите ове последње медијске наступе Мектића. Да ли Вам се чини да он помало урушава патриотску линију СДС-а?

Па сигуран сам у једно, велику штету наноси прије свега Републици Српској, а да ли је то политика коју заступа он у име СДС-а, па вјероватно да јесте. Нисмо чули од врха његове странке да се ограђују од изјава које је дао. На крају крајева он као министар у континуитету ради погрешно и рекао бих да све мање има предзнак припадности Републици Српској. Зашто је то тако, ја нисам сигуран, али ако су ово најспособнијни кадрови СДС-а и ако је ово њихова политика, ако хоћете и став око Сребренице, онда је са тим људима и њиховим политикама готово. Они засигурно одлазе у политичку историју. Авантуристичка политика и дјеловање СЗП-а нам заиста није потребно у овим временима. Сматрам да СНСД на челу са Милорадом Додиком има довољно мудрости и капацитета да сачува легитимитет Републике Српске.

Извор: Реално55

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА