×

Пројекат изградње канализационог система у Бијељини чија реализација је почела још 2005. године као и многи други пројекти, чији су идејни носиоци били руководства СНСД-а и његови одборници, не реализују се на ефикасан и домаћински начин од стране градске власти, изјавио је Васо Арсеновић, одборник СНСД-а у Скупштини Града Бијељина на данашњој конференцији за штампу, и додао да о томе говоре чињенице на које треба подсјетити грађане Бијељине, а и оне које управљају овим градом:

За 13 година, од 2005. до 2017. године, утрошено је око 33 милиона ЕУР или око 64,5 милиона КМ;

За 13 година, од 2005. до 2017. године, само је око 2.000 септичких јама стављено ван употребе (а у Бијељини их има око 20.000);

За 13 година, од 2005. до 2017. године само је око 9.500 корисника прикључено на канализациони систем, нагласио је Арсеновић.

То значи да трошак елиминације једне септичке јаме кошта грађане Бијељине више од 32.000 КМ. Даље, то значи да трошак прикључења једног корисника на канализациони систем кошта грађане Бијељине више од 6.500 КМ. С друге стране, ни повећање цијене воде ни додатни терет за грађане, јер су им рачуни удвостручени (због плаћања у истом омјеру воде и канализације), па чак обрачун трошка за канализацију тамо гдје наши суграђани ни немају канализацију, не могу да „испеглају“ неефикасност предузећа које управља градским водоводом и канализацијом, истиче Арсеновић и додаје да је обећање градске власти било да ће изградња 1. фазе фекалне и кишне канализације града Бијељина бити завршена прије 7 година, до 2011. године и до краја те године 50% домаћинстава у граду је требало да буде прикључено на овај систем. Ми смо дубоко ушли у 2018. годину и то све говори.

 Обећање је било да ће почетак изградње 2. фазе фекалне и кишне канализације бити у 2011. години која је подразумијевала изградњу фекалне и кишне канализације насеља Јања, Дворови, Обарска и Црњелово. Из данашњег угла посматрања и узимајући у обзир да је и од прве фазе, у потпуности, завршено само око 6 километара од укупно 28 километара, и овакав начин вођења за Бијељину једног од најзначајнијих пројеката у последњих 50 година, друга фаза се чини недосањаним сном и немогућом мисијом за све грађане Бијељине. Поређења ради, Влада РС је за тих 12 година урадила око 100 километара ауто пута, наглашава Арсеновић.

Поражавајућа је чињеница ни да нова средства од 8,6 милиона ЕУР или 17 милиона КМ неће довести до тога да 50% домаћинстава буду на систему канализације. Свједоци смо да за годину дана имамо на десетине раскопаних улица, а само једну завршену (и један кружни ток). Па зар се није могло урадити више јер рок за извршење свих радова на канализацији, асфалтирању улица и уређењу тротоара истиче за 6, односно 7 мјесеци. Питамо се како ћемо више од 10 километара канализације завршити за 6 мјесеци. Ово све се до сада могло завршити и то два или три пута по 28 километара... И то да се не доведе до оваквог саобраћајног хаоса. Да ли можда треба да дође градски менаџер и „отвори очи“ градској управи па да се почну рјешавати проблеми. Зар се морало чекати мјесецима да се улице уреде, односно асфалтирају и у потпуности оспособе тротоари, расвјета, вода и др. Зар се смије дозволити да мјесецима траје саобраћајни колапс према Болници и Дому здравља... Зар се смије дозволити да буде угрожено најважније за све нас – људски живот... Зар такву жртву морамо поднијети па да бисмо завршили „наш Скадар“...

 Посебно штету свих ових последњих 10 мјесеци трпе наши суграђани који имају радње и куће у улици Српске војске, 27. марта и околним улицама. Ко ће њима да надокнади штету на кућама – уништене фасаде, разбијене прозоре... Ко ће да власницима радњи, који су директно погођени овим спорим и неефикасним управљањем цјелокупним пројектом, ублажи последице губитка посла па чак и затварања радњи... Одборници СНСД у Скупштини града Бијељина ће поднијети иницијативу и предложити конкретна рјешења за ублажавање негативних посљедица по наше суграђане у свим улицама у којима су радови на канализацији нанијели било какву штету.

Позивамо градске челнике да објасне нашим суграђанима да ли има оправдања за пробијање свих рокова и неиспуњавање обећања када је ријеч о изградњи канализације, као и да нас увјере да се није могло више урадити за 81 милион КМ колико ће до краја 2019. године укупно бити уложено у овај, за све нас, најважнији пројекат, рекао је на крају Арсеновић.

 

Новинарима се обратио и Александар Ђурђевић, замјеник предсједника МСД-а, који је истакао да с обзиром на стање у којем се улице у нашем граду налазе, дужни смо да у име свих грађана Семберије поставимо градским властима сљедећа питања:

1) Зашто сте раскопавали улице у самом језгру града ако нисте имали новца да их након завршених радова вратите у употребљиво стање?!

2) Знате ли да је при пружању хитне медицинске помоћи сваки секунд драгоцјен?! Наравно да знате. Али како сте онда имали смјелости и дрскости да једини прави прилаз Болници и Дому здравља држите у блокади толико дуго?!

3) Знате ли колико је смањен квалитет живота свих људи који живе у улицама и око улица које су мјесецима раскопане?! Да се од прашине не може нормално живјети, да људи у појединим насељима у Бијељини (нпр. Богдановића Плац) практично живе затворени у „гету“, јер сте им ви онемогућили слободно кретање?!

4) Знате ли колико је малих радњи затворено, а колико их грца у дуговима, због драстичног пада промета, а само зато што се налазе у улицама које сте ви раскопали и оставили?!

5) Колико су новца наши грађани морали потрошити на поправке аутомобила које су директно проузроковане стањем у којем се налазе улице у нашем граду?! На ова, и многа друга питања још увијек чекамо одговор. На крају, у читавој овој причи, остаје нам само да се питамо, да ли смо ми као грађани Семберије таоци предизборне кампање СДС-а или таоци немарности, нестручности и бахатости надлежних институција града Бијељина, нагласио је Ђурђевић.

 

 

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА