×

Због заштите здравља становништва Семберије и животне околине депонију у Бијељини треба измјестити на подручје изван града које није насељено и Градски одбор СНСД Бијељина наставиће да се залаже за то, најавила је данас народни посланик ове странке Милица Ловрић.

 

На конференцији за новинаре Градског одбора СНСД Бијељина, која је одржана у насељу непосредно уз бијељинску депонију, Ловрићева је скренула пажњу да се проблеми за становништво нагомилавају и не рјешавају, иако су незадовољни грађани самоиницијативно више пута подносили петиције градској власти због загађења које трпе.

"Посебно су на удару људи који имају проблема са дисајним путевима, они код којих је нарушен имуни систем, особе које имају алергијску склоности и пацијенти са кардиоваскуларним проблемима", навела је Ловрићева, која је кардиолог.

Она је подсјетила да регионална депонија ради од 2010. године са намјером да се отпад ускладишти и обради на санитарни начин, али да градска власт још није обезбиједила ни контејнере за одвајање комуналног отпада, што је услов за рециклажу која има економску оправданост, за очување животне средине и продужетак вијека саме депоније.

"Санитарна ћелија може да прикупља отпад до краја године, за сљедећу је потребно 2,5 милиона марака која нису обезбијеђена, тако да ћемо дуго чекати на савремену технологију у збрињавању отпада, а здравље људи директно је угрожено загађењем са депоније", упозорила је Ловрићева.

Мјештани су искористили присуство новинара да поново укажу на огромно незадовољство и проблеме загађења са градске депоније који их годинама муче, наводећи да са страхом користе храну коју произведу на имањима, да због смрада живе затворени и да, упркос труду, сав њихов опрани веш увлачи непријатан мирис.

У појасу од 500 метара око регионалне депоније у Бијељини налази се више од 1.000 домаћинстава, а на ширење непријатних мириса грађани се годинама жале у бројним градским насељима.

Замјеник предсједника Младих социјалдемократа Александар Ђурђевић рекао је да је конференција за новинаре одржана на улици на позив суграђана, како би им пружили подршку у борби за нормалан живот.

"Умјесто еколошке депоније, у Бијељини имамо обично сметљиште које директно угрожава здравље наших суграђана, представља сталну пријетњу од еколошке катастрофе и у финансијском је колапсу, на шта СНСД упорно упозорава Градску управу", рекао је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, једино рјешење на којем ће Градски одбор СНСД Бијељина инсистирати је издвајање новца из локалног буџета да се депонија угаси и пресели на друго мјесто, али и да се утврди одговорност за овај промашени пројекат и све његове негативне посљедице.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА