×

БИЈЕЉИНА, 28. АВГУСТА /СРНА/ - Посланик СНСД у Народној скупштини Републике Српске Милица Ловрић изјавила је да су, полазећи са аспекта очувања здравља и продужења животног вијека што је императив савремене медицине,Министарство здравља и Влада Српске препознали постојеће проблеме и кренули у реформу здравственог система.

Она подсјећа да је здравство у Републици Српској прије 2006. године било са старим оронулим згдрадама, опремом и са недовољно кадра.

„Стога је Влада Српске кренула у пројектовање,изградњу и опремање здравствеинх установа те смо изградили нову болницу у Бијељини, у Источном Сарајеву , започели изградњу болнице у Добоју, зато смо и опремили и реновирали болницу у Касиндолу, пројектовали и изградили и опремили централни блок, пројектовали сјеверно и јужно крило Универзитетског клиничког центра Бањалука“, навела је Ловрићева на конференцији за новинаре у Бијељини.

Она је подсјетила да је лијечење свугдје у свијету веома скупо, али је, напомиње Ловрићева , Влада Српске за тај посао обезбиједила и издвојила новац.
Ловрићева је подсјетила да у Српској 2004. године није постојао ниједан апарат за магнетну резонанацу, а данас има, каже, 10-ак тих апарата, 15-ак ЦТ-апарата, а било их је тада само три, а имамо и, каже, најсавременију опрему за детекцију тешких обољења.

„Данас у Републици Српској имамо три ангио-сале,а у плану су још три у Добоју, Приједору и Фочи“, рекла је Милица Ловрић.

Она је истакла да у Српској данас постоји и сала за електофизиологију у Бањалуци.

„Имамо у Српској данас и један од савремених центара за радиотерапију у који долазе и пацијенти из Србије, а имамо и завод за нуклерну медицину“, навела је Ловрићева.

У здравство Семберије, Влада Српске је уложила око 83 милиона КМ , и сваки грађани мора да је поносан на нову болницу у којој, каже Ловрићева, постоји ангио-сала те пацијенти не морају ићи у болнице удаљене на стотине километара него своје кардиолошке проблеме рјешавају у Бијељини.

Ловрићева је навела да у Бијељини постоји РЦП апарат – једини у Републици Српској помоћу којег се спроводи дијагностика и терапија билијарног и панкреасног тракта.
„У нашој болници се ради велики број сложених оперативних процедура на више органа“, рекла је Милица Ловрић.

Осим овога, додала је она, Влада Српске је реновирала и опремила и домове здравља , увела рачунарску опрему, а реконструисала је и бројне специјалне болнице.

„Путем Јавног фонда за дјечију заптиту Српске Влада је уложила значајна средства, па је свака беба добила новоређеначку опрему,матерински додатак, путем Фонда се рефундирају трошкова лијечења и накнаде породиља...“, рекла је Ловрићева напомињући да Фонд обезбјеђује развојну подршку дјеци, пронаталтетну накнаду за треће и четвро дијете.

еформа здравственог система и даље траје,аже Ловрићева, и она ће трајати.

"Као љекар, морам да кажем да улагање у здравство и здравље становништва није луксуз“, закључила је Милица Ловрић.

Одборник у Скупштини града Бијељина Данијела Ђукин истакла је да је у Бијељини све присутнија амрозија, која, напомиње, све озбиљније нарушава здравље становништва а да је с тим у вези немар и некоректност локалне општинске власти веома изражен.

„Ову најагресивнију и најопаснију алергијску биљку у свијету, која је у експанзији, у граду не третирају како би требало иако средства од 70.000 КМ у буџету за то постоје“, рекла је Ђукин и додала да се с прољећа обави само једно кошење и на томе, каже, сав посао стаје.

Ђукинова је дала низ савјета становништву у вези са овим аларгеном, али и најавила ускоро предавање у граду, управо о овој теми.

„Семберија је веома угрожена и погодна за распростирање ове биљке, и према статистичким подацима сваки трећи становник у граду је подложан овом алергену, има благе симптоме које она изазива, а 25 одсто становништва тренутно пуни наше амбуланте у граду због тих проблема“, навела је Ђукинова.

Она је, говорећи о проблемима с амброзијом у вези, рекла да износ који Град издваја за кошење коровске биљке није мали, али на терену се не види , каже, никакав резлтат.

„Амброзија је преплавила и Сембеију и околину, а због немара и неодговорности општинске власти , наши суграђани који су осјетљиви на ову коровску биљку, немају начин функционисања“, истакла је љекар у бијељинској болници Данијела Ђукин .

Она је апеловала на општинску власт да покрене акцију „Бијељина без амрозије“, а у њу да укључи све школе, домове здравља, црвени крст, болницу , сво становништво те да ради на едукацији становништва.

„Ако у општинској власти не знају како, ово су само неки од приједлога нас у СНСД-у, закључила је Данијела Ђукин.

СРНА

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА