×

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Војин Митровић оцијенио је да је политичка, али и економска ситуација у Републици Српској стабилна, упркос сталним покушајима њене дестабилизације из иностранства и са нивоа БиХ.

 

"Укупну политичку ситуацију, ипак, посматрамо у контексту односа са окружењем, али и односа Републике Српске са онима какви су на нивоу БиХ. Ту је и страни фактор који жели да дестабилише политичку ситуацију у Српској", рекао је Митровић на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он је подсјетио да је страни фактор радио све на "рушењу" предсједника Српске Милорада Додика, што је данас свима јасно.

"Од 2014. године, када је Савез за промјене дошао на власт на нивоу БиХ, причало се о разним финансијским аферама, али се прије свага радило на удару на предсједника Додика и премијера Српске Жељку Цвијановић, на Републику Српску", навео је Митровић.

Он истиче да од те активности и приче Савеза за промјене није било апсолутно ништа, нити ће бити.

"Да су имали било какве доказе, они би их изнијели јер је у њиховој надлежности и Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ и министар безбједности Драган Мектић, али нису успјели, иако је било сталних покушаја дестабилизације политичке ситуације у Републици Српској", рекао је Митровић.

Он је навео да им је циљ увијек био један - дестабилизација Српске и као крајњи циљ "рушење" предсједника Милорада Додика.

Митровић је подсјетио и на аферу о такозваном наоружавању полиције Републике Српске, односно формирању паравојних формација.

"И ово је, наравно, апсолутна неистина. Свака безбједносна агенција, а код нас је то Полиција Српске, мора бити спремна да у неким ситуацијама одговори одређеним изазовима. Полиција Републике Српске је, уз сагласност са нивоа БиХ, обезбиједила дио наоружања који је потребан за безбједност, прије свега, грађана Српске", навео је Митровић.

Говорећи о мигрантској кризи, он је подсјетио да је прије пола године предсједник Додик указивао на могућност данашњих дешавања, а Савез за промјене је ћутао и чак исмијавао све то и ништа нису предузели.

"Данас имамо ситуацију и у Бијељини да мигранти сваки дан улазе, имамо отворену границу и институције, као што је Гранична полиција БиХ која ништа не предузима", рекао је Митровић, истичући да он лично сматра да је план да већина миграната остане у БиХ.

Он каже да се поставља питање како ће то утицати на безбједност у БиХ. "То је нешто на што је предсједник Српске указивао. То може бити велика опасност за Српску", сматра Митровић.

Када је ријеч о спољној полтици, Митровић каже да је Додик учинио неколико правих контаката и да постоје пријатељски односи Српске са Србијом и Русијом.

"Наравно да је то у супротности са силама Запада, прије свега са ЕУ и САД и то је један од основних проблема на којима Запад на све могуће начине, уз помоћ Савеза за промјене, жели да сруши предсједника Додика", рекао је Митровић, истичући да "све што раде и Запад и Савез за промјене само доприноси јачању Милорада Додика и комплетне владајуће структуре".

Говорећи о економској ситуацији, Митровић као посланик и привредник, тврди да је она стабилна.

"О томе свједоче подаци да је 2006. године бруто домаћи производ био пет милијарди КМ, а да је данас двоструко већи, да је покривеност увоза извозом 45 одсто, а била је 35 одсто, да је просјечна плата много већа од када је Додик преузео власт, као и да је просјечна пензија увећана", навео је Митровић.

Према његовим ријечима, економска стабилност је заснована на фискалној стабилности, а Савез за промјене је и ту имао циљ - финансијски дестабилизовати Републику Српску и довести је у зависност од Запада, чиме би имала поданички положај.

"Захваљујући Влади Српске и Цвијановићевој урађено је много и то се, на срећу, није догодило", рекао је Митровић.

Извор: СРНА

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА