×

Кандидат СНСЂа за посланика у Народној скупштини Републике Српске из Изборне јединице шест, Зоран Малетић рекао је да је Влада Српске у претходних неколико година у сектор аграра уложила више од 530 милиона КМ.

"Од 2007. до 2012, када је на челу Владе Српске био Милорад Додик, у овај сектор је уложено 440 милиона КМ, што потврђује да је Влада на челу са Жељком Цвијановић наставила континуирано улагање у пољопривреду, те од 2013. до данас уложила за око 100 милиона КМ више у односу на период када је Владу водио Младен Иванић или Драган Микеревић", рекао је Малетић на конференцији за новинаре Градског одбора СНСДа Бијељина.

Малетић, који је и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, каже да, ако се све ово упореди са периодом 2001-2006. године, када је у аграрни сектор уложено свега стотињак милиона КМ, види се да је у пољопривреду Влада Милорада Додика уложила четири пута више средстава, а Влада Жељке Цвијановић чак пет и по пута више.

Он је навео да је директно у подстицајна средства Влада Српске у претходном периоду уложила више од 54 милиона КМ у Бијељину, а Влада Милорада Додика више од 76 милиона КМ за развој пољопривреде директно у Семберију, од чега највећи износ за директне подстицаје јер, тада, како каже, на овом подручју и није било неких капиталних пројеката.

Малетић је навео да је у град Бијељину за вријеме поплава 2014. године Влада додатно издвојила четири милиона КМ за покретање новог циклуса производње. "Осим тога, у оквиру пројеката заштите од поплава издвојено је око 45 милиона КМ, од чега је дио уложен за реконструкцију савског насипа, један ће бити утрошен за чишћење одводних канала, а дио за капитални пројекат изградње дринског насипа, за што су обезбијеђена и континуирано се обезбјеђују додатна средства", рекао је Малетић.

Он напомиње да је у посљедњих 10 година у аграрни сектор у Републици Српској уложена непуна милијарда КМ, од чега више од 180 милиона КМ у Бијељину или око 20 одсто, док је аграрни фонд града Бијељина уложио тек 10 милиона КМ за пуних 10 година од када је основан. "Влада Српска је, директним подстицајима и изградњом капиталних објеката уложила више од 180 милиона КМ, или 18 пута више на подручју Семберије", поновио је Малетић.

Он је подсјетио и да је у овој години аграрни буџет у Републици Српској повећан за око 11 милиона КМ, а до сада је исплаћен више од 31 милион КМ за разне подстицаје за које су поднесени захтјеви. Малетић је нагласио да без заштите домаће пољопривредне производње нема напретка, нити развоја пољопривреде. "Без обзира на све захтјеве Владе Српске према Савјету министара да на овом питању нешто буде урађено, нико се никада на овај проблем није обазирао јер је очигледно да они који из Републике Српске оду у Сарајево забораве одакле су дошли и да све што чине јесте настојање да пољопривреда Српске постане зависна од увозних лобија", рекао је Малетић.

Малетић је изразио увјерење да ће послије 7. октобра и у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и у Савјету министара СНСД имати представнике који ће знати да заштите домаћу производњу.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА