×

Шеф Клуба одборника СНСД-а у бијељинској градској Скупштини Александар Ђурђевић истакао је данас да је усвајањем Одлуке о измјени одлуке о гробљима и погребној дјелатности Град Бијељина изашао из оквира закона те извршио удар и на грађане и на привредна друштва која се баве овом дјелатношћу, али добрим дијелом и на вјерске заједнице.

Овом одлуком је, каже Ђурђевић, прописано да уколико било која мртвачница не испуњава услове по овој одлуци, тијело покојника се мора превести у Градско гробље у Хасе, у њихову мртвачницу. Град Бијељина је прописао услове неопходне за бављење овом дјелатношћу, односно услове које свака мртвачница мора да испуњава. Те услове, увјерени смо, не испуњава ниједна мртвачница на територји града него једино новоизграђена на Градском гробљу Хасе“, рекао је Ђурђевић на редовној  конференцији за новинаре.

„На овај начин они жели се постићи монопол. По овоме, било гдје да на територији града Бијељина лице премине, његови сродници морају да га превезу у Градско гробље  у Хасе, што ствара комликације људима у ионако тешкој финансијској ситуацији“, рекао је Ђурђевић.

Он наводи да је став СНСД да је град Бијељина на овај начин изашао из оквира закона, јер, подсјећа да нигдје у закону нису наведени услови кои су у усвојеној одлуци наведени!

„Градском гробљу је, разумијемо,  у интересу да има што већи профит, да сви људи на територији града користе њихове услуге, али не можемо да разумијемо зашто је већина Скупштини Града Бијељина подржала ову одлуку за коју смо ми у СНСД-у указивали да је штетна одлука, којим одлукама је противна а и добар дио владајуће већине је спознао о чему се ради“, рекао је Ђурђевић.

Овом одлуком , напомиње Ђурђевић, предвиђене су и казнене одредбе за оне који се не придржавају Одлуке, а коју, опет не испуњава ниједна мртвачница до Градског гробља у Хасама.

„Ова одлука је директан монопол Градског гробља у Хасама на територији цијелог града“, поновио је Ђурђевић.

Он је новинарима рекао да СНСД није гласао за  најважнији документ града Бијељина – буџет који је усвојен на претходној сједници као Приједлог нацрта.

„Раније смо најавили да нећемо дискутовати о буџету као и о осталим тачкама којима је предлагач Одјељења за финансије, а из поштовања према изненада преминулом начелнику тог одјељења Славку Башићу“, рекао је Ђурђевић.

Он је додао да је СНСД амандманима покушао да утиче на садржаје тог документа и уложио је 22 амндмана од који је само два прихваћено, а односе се на средства за рад Јавне кухиње као и анмандман за повећање средстава у култури .

„Генерално нисмо задовољни, јер сваки амандман је јасно образложио шта се њиме жели постићи – дио амандмана односи се на положај младих, њихово самозапошљавање и запошљавање, стипендије и сл., а сет амандмана смо уложили и на пољу пољопривреде и пољопривреде,  предложили смо и средства за рад Дневног центра у Центру за социјални рад за његу другог лица, јер смо уочили да овај центар нема та средства, као и низ других амандмана“, рекао је Александар Ђурђевић.

Одборник СНСД у Скупштини Града Бијељина Мићо Живић, рекао је да је на сједници Скупштине Града од 6. децембра донесна одлука о вансудском поравнању те да се Горану Чиковићу исплати 250.000 КМ, на име одштете због немогућности грађена објекта.

„Спор се дуго водио, Чиковић је имао грађевинску дозволу, а изгрању објекта инспекција му је повремено забрањивала па одобравала рад , након чега је тужио Град чиме је тражио одштету од 1.900.000 КМ“, рекао је Живић.

Град Бијељина је изашао само са образложењем, наводи Живић, да се Ћирковићу вансудски да 250.000 КМ.

„Ми у СНСД сада постављамо питање зашто се жури са васудским поравнањем, ако је исход суђења, како је рекао начелник стамбено-коуналног одјељења, наизвјестан. Зашто се жури са овим вансудским поравнањем“, упитао је Живић посдјсетиши да је и на сједници Скупштине Града поставио исто питање јер, неко за ове „трасакције“ мора бити одговоран.

 

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА