×

 

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић злоупотријебио је своје право да предложи начелнике одјељења и игнорисао је повјерење грађана, рекао је Владимир Лазић привремени предсједник Градског одбора СНСД у Бијељини, на конференцији за новинаре.

Лазић је рекао да су конференцију организовали како би информисали грађане о свему што се дешавало на задњој сједници.

- Петровић је тврдио да жели бити градоначелник свих грађана, што смо ми подржавали, али се он понашао потпуно супротно и злоупотребаљава своју функцију – истиче Лазић.

Kаже да је Петровић на све битне функције у градској управи предложио људе из своје странке, која је на претходним изборима доживјела катастрофалан пораз.

- Тиме је и покушао да измјени вољу грађана Бијељине исказану на изборима. Битне функције је хтио дати људима који су једва освојили 20 одсто гласова на претходним изборима. Игнорисао је нашу испружену руку, руку коалиције странака која има 23 одборника, односно 74% састава градске скупштине – појашњава Лазић.

Привремени предсједник ГО СНСД истиче да се не може Петровић заклинајати у демократију, а својим потезима је рушити.

Од градоначелника тражимо да се понаша одговорно, да поштује демократију и да превазиђе личне анимозитете, те да поштује вољу бирача која је исказана кроз састав градске скупштине. Сваки други начин би показао његово непознавање принципа демократије. Наша рука за формирање ефикасне градске управе је и даље пружена, али не знамо до када – проучио је Владимир Лазић.

Предсједник скупштине Бијељине Александар Ђурђевић (СНСД) се захвалио гласачима, али и одборницима који су га подржали да буде предсједник скупштине.

- Постављање мене на ову функцију показало је да СНСД има разумијевање за младе људе – поручио је Ђурђевић.

Он је додао да су на претходној сједници имали разумијевање за одборнике, јер су неки нови, али да ће од следеће сједници бити ригорознији и ефикаснији.

- Одлуком ЦИKа створен је правни вакум, скупштине нису сазиване два мјесеца. Ниједан пропис нам није дао право да сазивамо сједнице и доносимо кључне одлуке о буџету и слично. Ова сједница дошла јако касно, међу последњим у Републици Српској и требала је бити доста раније.

Морамо добро засукати рукаве да надокандимо све што је требало да буде урађено до сада и да договоримо које ћемо пројекте реализовати и које проблеме ријешити и на који начин – истакао је Ђурђевић.

Он је позвао градоначелника да се окупе и договоре сарадњу, и да Бијељина након њховог мандата буде боље мјесто за све њене грађане.

Шеф клуба одборника СНСД у скупштини Мирослав Миловановић прво је прокоментарисао бројне мањкавости Закона о локалној самоуправи.

Kада је у питању избор радних тијела у скупштини, опозиција је показала непреципјелност, као и сам Градоначелник.

- Опозиција никада није имала своја два представника у комисијама. Никада СНСД-у док је био у опозицији није било то дозвољено. Малтретирали су нас пословником који се никада није користио. Постоје дупли стандардни. Њима припада 25 чланова у комисијама, а они имају 27. У комисији за прописе добили су члана, а ми када смо били у опозицији то нисмо имали – појаснио је Миловановић. Он каже да је тај пословник написао Славиша Марковић, а да је био најгласнији.

- Kада је избор вд начелника и ту закон показује озбиљне недоречности, јер не пише шта ако Градоначелник нема већину – истиче Миловановић.

 

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА