×

Савјет за пољопривреду ГрО СНСД Бијељина поздравља најновије мјере Владе РС и ресорног министарства пољопривреде на одобравању средстава у износу од 2,2 милона КМ из Компезационог фонда Републике Српске за подршку пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона.

Желимо да обавјестимо све пољопривредне произвођаче са подручја Града Бијељине да су наведена средства одобрена за подршку произвођачима воћа у износу од 1,5 милона КМ и за подршку узгајивачима свиња у износу од 700.000,00 КМ. Влада РС ће у наредном периоду из Компезационог фонда РС одобрити додатна средства за подршку произвођачима товних јунади и приплодних крмача.

Посебно истичемо да се средства за подстицај из републичког буџета у износу од 75 милиона не користе за ову намјену, већ је Влада РС обезбиједила додатна средства из Компезационог фонда, тако да ће подршка пољопривредним произвођачима са републичког нивоа ове године бити још већа.

Подршка произвођачима воћа предвиђа да се са средствима од 1,0 милион КМ помогне произвођачима који су претрпјели штету од мраза у износу од 500,00 КМ/ха, а са преосталим средствима од 500.000,00 КМ да се помогне произвођачима воћа за набавку новог садног материјала.

Узгајивачима свиња су обезбијеђена укупна средства у износу од 2,0 милиона КМ из Компензационог фонда РС, при чему је за овај први обрачун обезбијеђено 700.000,00 КМ која ће се додјељивати произвођачима товних свиња у износу од 50,00 КМ/грлу.

Савјет за пољопривреду позива све заинтересоване пољопривредне произвођаче који се баве воћарском производњом, као и узгајиваче свиња да се пријаве Агенцији за аграрна плаћања како би остварили ова новчана средства. Напомињемо, да је Министарство пољопривреде РС дана 23.06.2021. године објавило Правилник о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона, те да су тим Правилником дефинисани рокови и услови за остваривање ових средстава.

Савјет за пољопривреду се захваљује Министарству пољопривреде РС на одлуци да у овој години омогући бесплатно кориштење система за наводњавање пољопривредним произвођачима, који су изграђени у Доњем Црњелову и Батковићу, како би у овим тропским данима сачували своју производњу. Напомињемо, да је Влада РС на подручју Доњег Црњелова и Батковића у току 2019. и 2020. године изградила хидрантску мрежу за наводњавање око 900 ха пољопривредног земљишта, те да ће ови системи помоћи нашим произвођачима.

Савјет за пољопривреду је дао пуну подршку мјерама Аграрног фонда Града Бијељина, које су предвиђене за ову годину као подршка пољопривредним произвођачима, посебно што ће се овим мјерама обухватити мали произвођачи, што до сада није био случај. Посебан значај ће имати мјера подршке произвођачима пшенице у износу од 2 пфенинга/кг, с тим да позивамо произвођаче пшенице да не журе са продајом овог хљебног жита, како би избјегли ниске цијене које се формирају у току жетве и на тај начин изгубили очекивану добит.

Савјет за пољопривреду осуђује писања појединих медија, да је скупштинска већина предвођена СНСД прошле године, пред локалне изборе учествовала у расподјели подстицајних средстава која се додјељују за пољопривреду из градског буџета.

Желимо због јавности, да демантујемо ове неистине, те да јавност обавијестимо да су та подстицајна средства била већ подијељена од стране претходне скупштинске већине предвођене ПДП и СДС прије доласка СНСД у скупштинску већину.

Подсјетимо да је СНСД заједно са коалиционим партнерима ушао у скупштинску већину и у рад Градске управе у јулу мјесецу прошле године, када су наведена средства већ била потрошена, те још једном истичемо да СНСД није учествовао у расподјели тих средстава, а поготово како се наводи у појединим медијима да је то било пред локалне изборе.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА