×

БИЈЕЉИНА, 30. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Пољопривредним произвођачима у Бијељини пласирано је 22 одсто овогодишњег аграрног буџета Републике Српске, што је веома значајно јер је Семберија житница Српске, оцијенио је члан Савјета за пољопривреду при бијељинском Одбору СНСД-а Светозар Михајловић.

"Будући да је Семберија житница Републике Српске, па и БиХ, она заслужује посебан третман", рекао је Михајловић на конференцији за новинаре.

Михајловић је навео да ће Савјет за пољопривреду Градског одбора СНСД-а радити на томе да што више средстава дође у Семберију, као и да се побошља третман произвођача дувана, а напори ће бити уложени да се, као значајан ресурс, задржи производња дувана у Републици Српској.

Предсједник Савјета за пољопривреду у СНСД-у Бијељина Стеван Тривковић рекао је да је ова година била изузетно тешка за пољопривреднике у Републици Српској, те им је захвалио што су у таквим условима успјели да обезбиједе довољно хране за све нас.

"Из тог разлога, Савјет је формирао стручне тимове за пет сектора - за сектор производње млијека, за сектор производње меса, за сектор производње воћа и поврћа, сектор производње житарица и уљарица и тим за прераду", рекао је Тривковић и додао да ће се путем њих помоћи пољопривредницима да дођу у прилику да користе подстицаје.

Тривковић је указао да је основни циљ Савјета за пољопривреду да помогне пољопривредним произвођачима, а истакао је и значајну улогу градског Аграрног фонда, прије свега због спровођења подстицајних мјера, нагласивши да су први пут откако постоји исплаћени максимални износи подстицаја за све мјере.

"У исплаћивању подстицајних мјера допринос је дала и скупштинска већина која је амандманима омогућила повећање буџета", рекао је Тривковић и изразио жаљење што је градоначелник за наредну годину предложио мањи буџет од овогодишњег.

Захвалио је одборницима који су на јучерашњој сједници Скупштине града подржали амандмане Коалиције "Договор за Бијељину" с циљем повећања буџета за пољопривреду у износу од 200.000 КМ, тако да је буџет за пољопривреду сада 1.700.000 КМ.

Апеловао је да пољопривредни произвођаче осигурају своје усјеве, јер само на тај начин могу један дио трошкова компензовати кроз осигуравајуће куће у случају елементарних непогода, нагласивши да ресорно министарство са 50 одсто суфинансира полисе осигурања.

Члан Савјета Драган Кнежевић осврнуо се на подстицајна средства, наводећи да Бијељина у великом износу партиципира у овим средствима, односно да је од укупих 88,2 милиона КМ чак 22 одсто отишло бијељински пољопривредницима, што говори о развијености пољопривреде Бијељине.

Као изузетно добру оцијенио је иницијативу руководства Српске да у периоду појаве пандемије буде основан Компензациони фонд, од којег је готово половина укупних средстава завршила у Бијељини, те додао да ће тај фонд бити на располагању пољопривредним произвоачима и у наредној години.

Он је указао да подршка откупу товне јунади на подручју Бијељине износи 53 одсто предвиђеног буџета за ту намјену, што је око 800.000 КМ, док је за товне свиње 58 одсто тог буџета завршило у овом граду, односно 1.123.000 КМ.

Кнежевић, који је и народни посланик, између осталог, истакао је значај Закона о сточарству, као и Закона о сјеменима пољопривредних биља, посебно за Семберију.

СРНА

 

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА