×

У Бачкој Паланци је одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја", 4. августа 1995. године. Обиљежавању је присуствовао државни врх Србије, Републике Српске, те представници Срба из Црне Горе и Хрватске.

 

Манифестација, којом Србија и Република Српска заједнички обиљежавају 23 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције, одржана је на стадиону Спортско рекреативног центра "Тиквара" у Бачкој Паланци.

Годишњица "Олује" се обиљежава у мјестима у којима живи највећи број протјераних Срба, а Бачка Паланка је 1995. године примила 15.000 српских избјеглица.

Парастос жртвама служио је патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј је подсјетио да је данашње окупљање сјећање на невино страдале Србе, чија је једина кривица била српска националност и православна вјера.

- За вјеру су живот дали. То је био страшан дан наше историје, један од најстрашнијих дана нашег постојања на овим просторима. Оно што је најтрагичније је да нису страдали од руке неког непознатог народа или неке непознате религије, већ од браће хришћана - рекао је патријарх Иринеј, питајући се шта је био мотив убијања браће своје.

Након обраћања патријарха Иринеја, интониране су химне Српске и Србије, те минутом ћутње одата пошта свим српским жртвама.

Услиједило је обраћање свједока страдања Јелене Кнежевић, која је августа 1995. године у избјегличкој колони дошла из Дрвара у Србију и чији је отац страдао у рату.

- Брат Душан имао је свега 23 дана када је отац погинуо - рекла је Кнежевићева.

Она је подсјетила на прогон Срба из Крајине, рекавши да ће заувијек памтити осјећај страха и бола проживљен тих кобних ратних година.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је "Олуја" била акција етничког чишћења Срба.

- Тражим увијек у себи снагу да разумијем оно што се десило српском народу који је страдао, не само у "Олуји" већ и кроз читаву историју - рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су вечерас у Бачкој Паланци окупљени сви Срби из Српске, али и Црне Горе и Хрватске.

- Вечерас сви Срби из Крајине, гдје год да живе, треба да знају да нису сами - поручио је предсједник Србије.

Скупу су осим Додик, из Републике Српске, присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, као и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

 

 

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА