×


ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српска нема ниједан план о отцјепљењу, али у Републици Српској се о томе прича, као што се прича и у БиХ и региону. Нема плана да се проведе политика отцјепљења, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре.

"Српска тражи и од других да поштују слово Дејтонског споразума. Да поштује и спроводи Дејтонски споразум и Устав БиХ. Српска уважава унутрашњи територијални интегритет БиХ. Српска досљедно прати правни оквир као и права и обавезе потписане Дејтонским мировним споразумом и тако се понаша", рекао је Додик.

Додаје да у БиХ постоје они који оптужују Српску да чини нешто супротно Дејтону.

"Рекао сам да је то беспотребно и да је то једна врста безобразлука", истакао је Додик.

Kаже да су то познате ствари које Српска увијек говори.

"У настојању да се вратимо на уставну позицију и то смо доставили НС РС и очекујем да колегијум одреди датум када ће се посебна сједница одржати.

Додик је казао да ће до Нове године донијети три до четири нова Закона.

"Српска ће донијети нови Закон о шумама. Исто тако ћемо утврдити да је Српска власник и пољопривредног земљишта. То су све познати ставови Српске и ја сам био у прилици да говорим и на овом састанку", рекао је Додик.

Реаговао је на Џаферовићев говор да Додик треба да буде ухапшен.

"Мало је дегутантно да Џаферовић позива неког на робију, а био је свједок о злочину. Имајући у виду какво нам је правосуђе, Џаферовић није ушао никад у процес. Ја могу само да му кажем, када се говори у јавности, мора се имати образа и мало дигнитета", рекао је Додик.

Додик је рекао да му је драго што је савјетник државног секретара један од оних који су писали Дејтонски споразум и човјек који је био у најужем тим уз Холбрука.

"Он је упознат са суштином Дејтонског споразума. Оно што сам ја говорио, рекао сам да Српска остаје потпуно посвећена свом Дејтонском уставу и да је привржена миру", рекао је Додик.
Додик о санкцијама

Додик је рекао да у писму пише да ће Америка ако буде приморана увести неке санкције.

"Вјерујем да ће Бошњацима то бити добра вијест. Ви радите санкције, а ми ћемо спроводити своју политику. Ако је Америка спала на то да спроводи санкције и то чини тако што службеници њихови зову неке људе и пријете им, а нама говори то да су у функцији само једног народа и то Бошњачког.  Ако се Срби и Хрвати не осјећају срећно, а у БиХ се осјећају Американци срећно, онда то није БиХ. То више не игра. Не игра код људи у Српској", истакао је Додик.

Kазао је да је ово исто Ескобару речено у Бањалуци.

"Било какво увођење санкција ће само још више радикализовати ситуацију. Можда се то и показивало у неком времену као нешто успјешно, али санкције више не могу да застрашују људе. То што они мисле да је овдје добро, не мора да значи да јесте", рекао је Додик.

Подсјећамо, савјетник државног секретара Сједињених Америчких Држава Дерек Шолет, који је јуче стигао у посјету Босни и Херцеговини, данас се у Сарајеву у послијеподневним сатима сусрео са члановима Предсједништва БиХ.

/Независне новине/

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА