×

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić rekao je da je SNSD pobjednik izbora.On je naveo da na 600.000 prebrojanih glasova kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima stotinu glasova više od kandidata koalicije SNSD-DNS–SP Željke Cvijanović.

"Stratešku prednost Ivaniću dali su bošnjački glasovi", izjavio je Radojičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da je u Bijeljini na biračkim mjestima na kojima je bošnjačko biračko tijelo Ivanić dobio 1.230 glasova, a Cvijanovićeva 190 glasova, a da je u Prijedoru na velikom broju biračkih mjesta sa bošnjačkim biračkim tijelom Ivanić dobio 3.000 glasova, a Cvijanovićeva 870.

"U Gradišci je 1.300 prema 400 razlika za Mladena Ivanića na bošnjačkim biračkim mjestima, a u Novom Gradu 930 prema 100 na nekoliko biračkih mjesta sa bošnjačkim biračima", rekao je Radojičić.

On je naglasio da SNSD smatra da je kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik pobijedio i da na 600.000 prebrojanih glasova ima prednost od 11.000 glasova.

"Za Parlamentarnu skupštinu BiH vodi SNSD. Pobijedili smo u izbornim jedinicama jedan i tri, a u Izbornoj jedinici dva vodi SDS", rekao je Radojićić, dodajući da takav rezultat omogućava pet od devet direktnih mandata i bar jedan ili dva kompenzaciona mandata.

On je istakao da SNSD uvjerljivo vodi i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, i to u šest izbornih jedinica, a SDS u dvije izborne jedinice – bijeljinska regija i Istočno Sarajevo.

Radojićić je dodao da su u Posavini – Izbornoj jedinici četiri SNSD i SDS gotovo jednaki u rezultatima, te da je razlika u stotinjak glasova.

"Pobijedili smo u Izbornoj jedinici jedan – prijedorska regija, Izbornoj jedinici dva – vrbaski pravac, Izbornoj jedinici tri – banjalučka regija, u Izbornoj jedinici pet - dobojska regija, u Izbornoj jedinici sedam - zvornička regija i Izbornoj jedinici devet - Hercegovina", precizirao je Radojičić.

On je naglasio da Koalicija SNSD-DNS–SP u zbiru u ovom momentu ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Radojičić je naglasio da je SNSD uspio da po treći put osvoji mandat uprkos, kako je rekao, ujedinjenoj opoziciji, uplitanju međunardone zajednice, svjetskoj ekonomskoj krizi, medijskoj hajci, antivladinim organizacijama i elementarnim nepogodama.

Kandidat SNSD-SDS–SP za srpskog člana Predsjendištva BiH Željka Cvijanović rekla je da je zadovoljna rezulatatima, jer je imala apsolutnu prednost sve dok se nisu prebrojali bošnjački glasovi.

"Do promjena je došlo upravo onda kad su se prebrojali rezultati sa dominantnih bošnjačkih glasačkih mjesta", rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da će o konačnom rezultatu odlučivati glasovi iz odsustva, ali i da ostaje oko 5.000 glasova koji su ovdje, a koje treba prebrojati.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА