×

Prije samo dvije godine, Milovanović se pojavio na političkoj sceni kao kandidat za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS i svojim nastupom, odlučnošću, znanjem, iskrenošću i mladalačkim šarmom osvojio povjerenje i simpatije birača, kako u Semberiji tako i šire.

Odmah zatim, na prijedlog OO SNSD-a, i uz punu podršku predsjednika Milorada Dodika, postaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, u jednom od najodgovornijih, najobimnijih i najsloženijih vladinih resora. U teškim uslovima ekonomske krize, značajno stabilizuje sva tri segmenta ovog ministarstva i sa velikim radnim elanom i žarom daje ličnu i prepoznatljivu notu u mnogim mjerama koje je preduzimala Vlada RS i njeno ministarstvo:

1) Između ostalog, i Milovanovićevom odlučnošu i hrabrošću ušlo se u beskompromisnu borbu sa decenijski nagomilanim i ranije nedodirljivim problemima u „Šumama RS“.

2) Od prvog dana se angažovao u pripremi projekata u oblasti vodoprivrede za razradu i realizaciju izgradnje nasipa i obaloutvrda za rijeke Drinu i Savu, za koje je Vlada RS ugovorila kreditni aranžman od 50 miliona evra.

3) U njegovom ministarstvu je pri kraju i realizacija dogovora sa Svjetskom bankom za kreditnu podršku jednom od najvećih projekata u poljoprivredi, vrijednom 2,5 milijarde dolara. Riječ je o projektu sveobuhvatnog navodnjavanja u RS, čiji će prvi pilot projekat biti realizovan već iduće godine u Semberiji na 300 hektara. Istovremeno, ostvario je kontakte sa Izraelom radi primjene njihovog bogatog iskustva u oblasti navodnjavanja.

4) Milovanović se lično angažovao u pripremi aplikacije, direktnim pregovorima i potpisivanju ugovora vrijednog 7,5 miliona evra o bespovratnoj donaciji holandske vlade za prečistače i dovršetak izgradnje kanalizacije u Bijeljini.

5) Sa ministarstvom poljoprivrede u Vladi Srbije uspostavio je odličnu saradnju, dogovorio zajedničke aktivnosti i mjere, čiji se početni efekti već osjećaju i u Semberiji.

6) Svakodnevno, u skladu sa mogućnostima Ministarstva i Vlade RS,  iznalazi i predlaže mjere da bi se našem seljaku ublažile posljedice ovogodišnje katastrofalne suše. Inicirao je i donošenje novog Pravilnika o podsticajima, koji se u praksi potvrđuje i stalno poboljšava.

7) U skladu  sa evropskim direktivama i našom željom da pristupimo EU, neposredno se angažovao na zaživljavaju Agencije za šume i Agencije za agrarna plaćanja u RS, dok su u Federaciji BiH na ovim poslovima još uvijek na početku.

Dakle, za nepune dvije godine, sa manjim budžetskim sredstvima nego ranijih godina, pokrenuo je, ili već realizovao, više aktivnosti nego sva prethodna ministarstva poljoprivrede u RS zajedno.

I pored niza obaveza, svakodnevno je u neposrednom kontaktu sa ljudima na terenu, a posebno sa poljoprivrednicima, čiji naporni rad cijeni, a probleme razumije i doživljava kao svoje.

- S obzirom na moju profesiju navikao sam na česte kontakte sa ljudima na selu i sa njima se najbolje i osjećam. Od njih dobijam veliki broj kvalitetnih informacija. Bez kontakta sa bazom, a baza našeg ministarstva su zemljoradnici, i ne samo oni, ne bismo imali kvalitetnih informacija. Potpuno sam svjestan situacije u kojoj se nalaze poljoprivredni proizvođači. Već nekoliko godina imamo turbulencije u smislu klimatskih promjea - poplave, suše, grad, smetovi. Stalno su neke ekstremne situacije i oni su neprekidno u velikim problemima. Međutim, kada razgovarate sa njima, oni u potpunosti razumiju situaciju i znaju da za sve to nisu odgovorni ni ministar, ni Ministarstvo ni Vlada, već da je to viša sila. Razumiju naše napore da im, u skladu sa našim mogućnostima pomažemo. Imamo otvorene odnose i u svakom kontaktu želim isključivo da im govorim istinu, da se sutra ne razočaraju ili gaje neku lažnu nadu, kako im se plasiralo nekih ranijih godina - kaže Milovanović.

U meteorskom političkom usponu, prihvatio je i nosio još jednu odgovornu dužnost. Jednoglasno je dobio povjerenje Opštinskog odbora SNSD Bijeljina i Glavnog odbora stranke, pa je izabran i za predsjednika Opštinske organizacije SNSD-a. Paralelno sa ministarskim obavezama, nalazio je vremena, snage, i imao političke mudrosti da konsoliduje redove u, drugoj po veličini, Opštinskoj organizaciji SNSD-a sa 14.000 članova, za koju je naš predsjednik Milorad Dodik nedavno javno rekao da je postala „najbolja opštinska organizacija SNSD-a u RS, koja danas ima organizaciju, kadrovske potencijale i kapacitete da ostvari pobjedu na ovim izborima, kako za gradsku skupštinu, tako i za pobjedu Milovanovića za funkciju gradonačelnika“.

Predsjednik Dodik je biranim riječima u Bijeljini govorio o Milovanoviću:

- Smatramo da za načelničku poziciju imamo kandidata koji nesumnjivo zavrjeđuje pažnju ljudi u Bijeljini. Pozivam ih da glasaju za našeg kandidata Miroslava Milovanovića i na taj način pokažu svoju opredijeljenost za novu i snažniju Bijeljinu. Bijeljini ćemo ponuditi i dati dodatni pečat razvoja koji će biti obiljležen stvaranjem novih uslova u infrastrukturi, privredi i svemu onom što je važno - rekao je Dodik.

Da Milovanović ima kvalitete i harizmu pobjednika, potvrđuje i njegovo angažovanje u Velikoj Obarskoj, gdje je seoski fudbalski klub uveo u Prvu ligu RS. FK „Mladost“ je danas lider u ovom rangu takmičenja i ispred je klubova iz  niza gradova RS.

I pored nespornih liderskih osobina, Milovanović je skroman, jednostavan, komunikativan, porodičan, iskren i srdačan čovjek, kojga svi, zbog njegove neposrednosti, od milja zovemo Miško. Miško je mlad čovjek, obrazovan, inteligentan, vrijedan, uspješan, iz čestite i ugledne porodice i bez hipoteke i osobina većine istrošenih političara. Nosilac je novih ideja i modernih shvatanja, sa novom i svježom energijom, koja je potrebna našoj Bijeljini i Semberiji. Semberiju je približio Banjaluci, a Banjaluku Semberiji. Stečeno političko iskustvo, poznanstvo, poslovne veze sa privrednicima i uticajnim ljudima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kao budući gradonačelnik znaće uspješno i transparentno da iskoristi za prosperitet našeg kraja. Iza njega nije samo SNSD, već i druge stranke (SP, NDS, SzDS, Ekološka stranka i Stranka radom za boljitak), kao i mnogi ugledni političari, privrednici, naučni, javni i društveni radnici. Što je najvažnije, iza njega je narod i mladost Semberije.

- Poručujem građanima Semberije da ćemo kada ostvarimo promjene i preuzmemo vlast u Bijeljini otvorenih karata upoznati narod u kakvom se stanju nalazi opštinski budžet, šta su radili, a šta nisu, proteklih 20 godina – odlučan je naš budući gradonačelnik.

Za razliku od bivšeg načelnika opštine, Miško zna više i može bolje, a kako kažu u Aktivu žena SNSD-a i ljepši je. Pa ko onda da ne da svoj glas za takvog čovjeka? Zato, izađimo svi na izbore i na kandidatskoj listi za gradonačelnika Bijeljine zaokružimo ime Miroslava Milovanovića, našeg Miška!

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА