×

Писменост је први и најважнији корак ка човјековој еманципацији. Актив жена социјалемократа Бијељина данас је покушао да укаже на тај проблем.

 

Најмлађа популација треба, ако то већ старији нису, да ради на себи. На нашим просторима и даље је изузетно висок проценат људи без икаквог образовања.

Од укупно 1,17 милиона становника, колико их је у Републици Српској пребројано приликом пописа, 1.005.535 има 15 и више година. Од тог броја, око 6% је без икаквог образовања, тј. сваки 17. становник у Републици Српској.

Сваки пети становник може се похвалити дипломом из основне школе. Само 8,6% становника Републике Српске има завршену високу школу. Од укупног процента неписмених, чак седам пута је више жена него мушкараца.

Ту је и феномен полуписмености. Српска језичка култура никада није била на нижем нивоу него данас. Многи уз дипломе виших и високих школа и даље не сумњају - већ "сумљају" и не знају да је "не знам" правилно одвојено, а не састављено писати. Да би на неки начин истакли да су школовани, има и оних који самоувјерено пишу "ти бих" и "ја би".

ГАЛЕРИЈА
1/16

Да не спомињемо изјаве јавних личности, којe би требало да буду репрезент и узор нашг друштва.

Данас смо Народној библиотеци Филип Вишњић из Бијељине, поклонили комплете лектира за основце од 1. до 5. разреда у нади да ћемо изазвати жељу код њих да раде на себи, а нашим суграђанима смо покушали да укажемо да је писменост важна, поготово код жена, данас у 21. вијеку.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА