×

Предсједника Републике Српске мора да бира народ Српске, а не политичко Сарајево, нити стране амбасаде, а опозиција је због своје фрустрације, немоћи, мржње и жеље за влашћу спремна да уруши саме темеље Републике Српске изборене у рату и у Дејтону, изјавио је данас Срни члан Главног одбора СНСД-а из Бијељине Недељко Ћорић.

- Без обзира на резултате овог такозваног контролног или поновног бројања гласова, остаће чињеница да је опозиција омогућила да тај процес контролише Сарајево. Препустили су им у руке основно право једног народа да бира своје вође и представнике. Шта да очекујемо у наредном изборном циклусу, шта да очекујемо када та разлика можда буде мања? - упитао је Ћорић.

Он је истакао да се Република Српска налази на раскрсници од које зависи њена даља политичка судбина, па и опстанак.

- Први пут се предсједник Српске не бира у Бијељини, Добоју, Требињу, Приједору, већ у Сарајеву. Први пут не бирају грађани Српске него страни туристи, бројачи и шаптачи из амбасада. До тога нас је довела болесна неоснована амбиција опозиције и њихова нерационална мржња према лидеру СНСД-а Милораду Додику као најважнија повезница - навео је Ћорић.

Према његовим ријечима, поред свих незаконитости и правне неутемељености, на овај начин је битно умањена сувереност и аутономност у одлучивању Републике Српске.

- Као неко ко се дуго бави политиком и изборима заиста још не могу да повјерујем да ће неко бити у стању да избрише и поништи огромну предност коју има предсједник СНСД-а Додик - каже Ћорић и додаје да је ипак потребан опрез.

Као рјешење, Ћорић види повратак изворних надлежности Републике Српске у погледу изборног процеса.

- Мој став је да након овога морамо покренути процес потпуног повратка надлежности Републике Српске у спровођењу избора, на шта имамо право по Дејтонском споразуму - указао је Ћорић.

Према његовим ријечима, повјерење у Централну изборну комисију БиХ, која би требало да буде независно и професионално тијело, нарушено је прије двије године када су на нетранспарентан и незаконит начин изабрани поједини чланови ове комисије, а сада је потпуно уништено, без могућности поправке.

- Република Српска треба да донесе нови, сопствени законски оквир, процедуре и органе за спровођење избора који би били независни од нивоа заједничких институција, како би осигурали да се овакве и горе ствари не би дешавале у будућности - закључио је Ћорић.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА