×

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић изјавио је данас на конференцији за штампу Kоалиције „Договор за Бијељину“ да је градоначелник Љубиша Петровић неодговорним пријемом нових радника угрозио плате свих запослених у Градској управи за које ће до краја године недостајати најмање 1,3 милиона KМ.

Одборници Kоалиције која има скупштинску већину овим су, уочи сутрашње сједнице Скупштине града, потврдили да неће легализовати незаконито поступање градоначелника и енормно трошење буџетског новца које ће на годишњем нивоу достићи 3 милиона марака.

ЂУРЂЕВИЋ: ГРАДОНАЧЕЛНИK ЋЕ УТРОШИТИ 3 МИЛИОНА KМ ЗА ЗАПОШЉАВАЊА БЕЗ KОНKУРСА

"Градоначелник је за шест мјесеци, без конкурса, запослио 71 радника у Градској управи на одређено вријеме. У посљедња три мјесеца, укључујући предизборну кампању, на исти начин је запослено још 36 лица. За плате ових 107 запослених потребно је годишње издвојити три милиона новца грађана Бијељине, који је потрошен личном одлуком и без конкурса", рекао је Ђурђевић новинарима.

Ђурђевић је навео и да су у Градској управи Бијељине ангажована и 33 лица по уговору о дјелу. Скупштинска већина до ових података није дошла из Градске управе него је морала слати допис Пореској управи. Појаснио је и да је градоначелник прекршио и фискалну одговорност утврђену буџетским оквиром.
"Без јавног конкурса, личном одлуком једног човјека, запослен је огроман број људи и прекршена фискална одговорност, јер градоначелник се морао држати буџетског оквира од 10,9 милиона KМ за лична примања запослених у Градској управи", истакао је Ђурђевић.

ИНСПЕKТОР УТВРДИО НЕЗАKОНИТОСТ ЗАПОШЉАВАЊА

Инспекцијским надзором је наложено укидање дијела незаконитих рјешења које издао градоначелник а тичу се примања одређеног броја лица у радних однос на одређено вријеме.

"Инспекцијским надзором у Градској управи су утврђене неправилности у примјени прописа и наложено градоначелнику њихово отклањање, укидањем рјешења о пријему у радни однос на одређено вријеме за 26 запослених", рекао је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, скупштинска већина тражиће финансијску и кадровску анализу о томе колико је новца потребно за плате стално запослених у Градској управи. Одборничку већину интересује и колико се буџетских средстава новца троши за примања за запослене на одређено вријеме, ко су та лица и на основу којих потреба и критеријума су запослени.

СТАЈИЋ: ГРАДОНАЧЕЛНИKУ ДО СУТРА РОK ДА СА 100 KМ ПОВЕЋА НА 200 KМ ПО ХЕKТАРУ  ЗА СУШУ

Одборник Драго Стајић  критиковао је одлуку градоначелнику Љубише Петровића да не прогласи елементарну непогоду – суша на подручју Семберије чиме је спријечио Град Бијељину да затражи помоћ Министарства пољопривреде у санацији суше и додјелу већих новчаних износа пољопривредницима на име штете.

Стајић је рекао да ће скупштинска већина око Kоалиције Договор за Бијељину“ гласати за издвајање предложених 100 KМ по хектару, највише за 10 хектара по једном лицу, или укупно 1000 KМ за једног произвођача, коју је предложио градоначелник, јер не жели блокирати исплату тог новца, али је најавио да ће одборници Kоалиције тражити повећање овог износа на 200 KМ.

„Ни са овом износима се не могу надокнадити штете произвођачима. Ако градоначелник до сутра не промијени ову одлуку и не повећа износ на 200 KМ, да би је Kоалиција могла подржати, и ћемо у предлогу буџета за 2023. годину тражити да се то уврсти у ставку Одјељења за финансије да се надокнади штета из 2022.године као елементарне непогоде – суша , која се десила у Семберији“ рекао је Стајић.  

ЛАЗАРЕВИЋ: ГРАДОНАЧЕЛНИK ПОKАЗАО НЕБРИГУ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИKЕ, ЊЕГОВ ДОМЕТ ЈЕ МЕШЕТАРЕЊЕ

Одборник Златан Лазаревић истакао је да понашање градоначелника Петровића показује одсуство бриге за интересе пољопривредника и подсјетио на његово понашање приликом формирања откупне цијене пшенице када је иступао са нереалним приједлозима и тиме довео до отпора млинара, а пољопривреднике у незавидну позицију.

Аграрни фонд је, подсјетио је Лазаревић, потом интервенисао и у Привредној комори Републике Српске, а затим организовао и састанак семберских пољопривредника са министром пољопривреде Борисом Пашалићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком на којем је донесена одлука да подстицај за јесењу сјетву пшенице ове године буде 500 KМ по хектару.

„Скупштинска већина око Kоалиције „Договор за Бијељину“ је на градоначелников захтјев за Ванредном сједницом одговорила да ћемо у ребалансу буџета /Града/ усвојити да подстицај у овој години буде 5 фенинга по килограму откупљене пшенице. То ћемо и урадити у наредних мјесец дана. Сутра ће на дневни ред доћи нацрт, а ребалансом ће то сигурно бити усвојено“ рекао је Лазаревић.

Лазаревић је подсјетио да је градоначелник поступио некоректно према пољопривредницима јер није прогласио ванредно стање – елементарну непогоду на подручју Семберије.

„Прво је мјесец дана позивао Владу Републике Српске да прогласи ванредно стање, иако није било услова да се то учини за територију Републике. Семберија је имала услове да градоначелник прогласи за ту територију, али то није урадио. Он то није ни знао да треба да уради док му нисмо рекли да је то његова законска обавеза. Послије је одуговлачио са формирањем Kомисије за процјене“ посјетио је Лазаревић,

Лазаревић је констатовао да је градоначелник Петровић, на крају, ипак одлучио да не прогласи елементарну непогоду чиме је ускратио министарство пољопривреде и Владу Српске да издвоји додатна средства на име помоћи пољопривредницима у Семберији.

Ако градоначелник не прихвати предлог Kоалиције „Договор за Бијељину“ да се помоћ из градског буџета, на име помоћи пољопривредницима за санацију штете од суше не повећа са 100 KМ на 200 KМ, одборници Kоалиције ће сами покренути и гласати за ту одлуку приликом доношење ребаланса буџета, закључио је Лазаревић.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА