×

Предсједник Скупштине града Бијељине Александар Ђурђевић захвалио се данас Влади Републике Српске и Kомпензационом фонду чијим средствима, у износу од 3 милиона марака, су у протеклих мјесец дана асфалтиране 22 дионице путева на сеоском подручју Семберије, од укупно 58 које ће бити завршене до краја године.

Ђурђевић је најавио и промјене у дефинисању буџетске ставке Градња комуналне инфраструктуре, тачним навођењем приоритетних пројеката који ће бити рађени у току буџетске године. Дефинисаће их представници мјесних заједница, чиме ће се предуприједити лоша реализација буџетских средстава за ову намјену.

„Увелико трају радови на око 22 путна правца. До краја године очекујемо да се уради око 60 путних дионица по селима што је највише икада урађено у историји Семберије у овако кратком периоду и без икаквог финансијског учешћа и једног грађанина“ рекао је Ђурђевић.

Аграрни фонд са 14 запослених је, казао је Ђурђевић, овај огроман посао урадио у рекордном року од августа мјесеца до данас, за разлику од Градске управе са 400 или 500 запослених,  која није у стању да проведе обичан поступак јавне набавке по годину и по дана.

„У августу смо у Скупштини града разговарали са изабраним представницима мјесних заједница и постигли консензус да сви пројекту који се буду радили укључујући и овај, да ће сваки метар бити урађен само на приједлог те мјесне заједнице, а на њима је да ли ће држати Савјете или зборове грађана“ појаснио је Ђурђевић.

Позитивни резултати договора са представницима мјесних заједница резултирали су ставом да се истовјетно поступи и приликом израде  Нацрта ребаланса буџета за ову и Нацрта буџета за наредну годину.

„У склопу Нацрта ребаланса усвојен је закључак да предсједници мјесних заједница буду позвани на јавну расправу, како би се изјаснили о приоритетима у њиховим мјесним заједницама. Не да се дешава да, као до сада имамо општу ставку изградња комуналне инфраструктуре и да за то буде издвојено милион марака, а да Градска управа реализује један или два одсто, него да се за сваку мјесни заједницу зна тачно шта се реализује“ појаснио је Ђурђевић.

На тај начин, како је рекао, више нико не може отићи у неку мјесну  заједницу и рећи да за нешто нема новца, како је наводно  Скупштина Града скинула средства, а онда отићи у неку другу мјесну заједницу и рећи да има новца

„Ако се не усвоје ови приједлози, ми ћемо наставити са састанцима мјесних заједница, и путем амандмана све те пројекте уврстити у буџет, тако да неће бити простора за шпекулације. Знаће се шта се ради  у току сљедеће године у којој мјесној заједници“ истакао је Ђурђевић.

Примјер за добар  и ефикасан начин рада је пројекат урбанизације села Семберије који тренутно проводи Аграрни фонда, уз подршку Владе Републике Српске, захваљујући којем ће за четири или пет мјесеци  бити урађено више путне инфраструктуре него икада и у историји Бијељине.

Лазаревић: Нема користи од политичких препуцавања, урадићемо и 15 пројеката јавне расвјете

Директор Аграрног фонда Златан Лазаревић рекао је новинарима да су приоритет пројекти асфалтирања путева, због погодних временских услова, након чега ће услиједити и петнаестак пројеката уређења јавне расвјете у семберским селима.

"Кроз пројекат руралног развоја Семберије урадили смо за мјесец дана и завршићемо до краја године више него што градска администрација уради за 10 година", навео је он.

Лазаревић је истакао да је оваквим дјеловањем скупштинска већина окупљена у Коалицији "Договор за Бијељину" показала градоначелнику да нема користи од политичког препуцавања, него да дјела говоре и оцијенио да је Љубиша Петровић на челу неспособне власти која је закочила развој Бијељине.

"Нема мјеста ни за црне слутње из Градске управе у аграру, јер подјела подстицаја показује да пољопривредници у Семберији нису одустали од производње хране и да се одржава домаћа производња", рекао је Лазаревић и додао да је то резултат благовремених мјера и улагања Владе Републике Српске у аграр.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА