×

У организацији Градског одбора СНСД у Бијељини, у четвртак 15. децембра, одржана је јавна расправа на тему Заступљеност грађана у процедурама доношења регулационих планова. Поред страначких функционера, учешће су узели и предсједници Савјета градских Мјесних заједница, како би кроз аргументован дијалог, указали на конкретне урбанистичке проблеме и понудили рјешења у циљу превазилажења тренутних потешкоћа.

Као уводничар у актуелну тему, Драгослав Перић испред ГрО СНСД Бијељина, указао је на низ недослиједности када су у питању саме процедуре за доношење регулационих планова, почевши од информисаности самих грађана на одређеном локалитету, затим на немогућност правовременог учешћа у јавној дебати и све до изиграних обећања Одјељења за просторно уређење и самих инвеститора. Перић је истакао да је израда регулационог плана озбиљан и одговоран посао и да се мора испоштовати воља свих заинтересованих страна.

Оштре критике на рачун надлежних, посебно градоначелника Бијељине, изнјели су предсједници Савјета МЗ, пошто их градоначелник Петровић игнорише или занемарује дата обећања након недавних састанака.

  • „Једна од основних замјерки је што грађани не знају да се одлучује о њиховој судбини и да доношење регулационог плана мимо њихове воље, проузрокује несагледиве последице, те да се грађани доводе пред свршен чин када виде да се у њиховом насељу започиње изградња зграде. Нормално би било да се парцеле корисније и одговорније искористе и да имају потребне садржаје, почевши од уређених зелених површина око будуће зграде, адекватан број паркинг мјеста и добре приступне путеве уз неопходну осталу комуналну инфраструктуру“, каже Владимир Радуловић, предсједник Савјета МЗ Богдановића плац.

Милорад Јовић је истакао да након састанка са градоначелником Петровићем, ништа од обећања за централну бијељинску МЗ Стари град није испуњено, те да је тиме градоначелник показао колико га проблеми грађана у центру града не занимају, док је Милка Ђукановић, предсједница Савјета МЗ Лединци, истакла низ конкретних проблема на које градоначелник и његови сарадници годинама не реагују.

  • „Лединци су највеће насеље у Бијељини и са највећим бројем становника, а имамо много проблема који се не рјешавају и сваким даном постају све већи. Не постоји регулациони план, а гради се интензивно, како у насељу Први децембар, у улицама Саве Мркаља, Лазе Лазаревића, а у Бордашевом сокаку је зграда дијелом изграђена и на самом асфалту. Још ако на све додамо да канализација у Рачанској и сусједним улицама није урађена, да имамо смрад, а немамо тротоаре ни адекватне приступне путеве, као према новој школи, онда је јасно да нико не мари за оправдани бунт грађана“, истиче Ђукановићева.

На јавној расправи у просторијама СНСД у Бијељини, указано је да се активније морају предочити проблеми и идеје грађана одборницима и да се путем одборничких иницијатива морају убрзати многа рјешења. 

  • „Хоћемо правилно и квалитетно развијање града у сваком његовом дијелу на добробит свих и зато смо спремни да саслушамо ваше оправдане захтјеве, како бисмо најбрже дошли до ваљаних рјешења. У пракси имамо ситуацију да одборници последњи сазнају за одређене проблеме, не само у стамбено-комуналној области, јер је намјера предлагача, како градоначелника, тако и Одјељења за просторно уређење да сакрију конкретне проблеме и тиме задовоље апетите инвеститора, који су најчешће у сукобу са интересима обичних грађана. Због тога сматрам да је стручан приступ неопходан и да Мјесне заједнице и грађани, треба да буду основ за почетак сваке приче како бисмо имали позитиван исход и квалитетна рјешења“, каже Златан Лазаревић, шеф Клуба одборника СНСД у Скупштини града.

Желимо да дамо свој допринос да Бијељина изгледа модерно и да сваки наш суграђанин има право да учествује у доношењу одлука које су за њега битне, јер само тако можемо постићи степен развијености који нам је потребан, једна је од порука са одржане јавне расправе у просторијама СНСД-а у Бијељини.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА